Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköping, säger att den stora geografiska omorganisationen av boendestödet är ett tjänstemannabeslut som görs för att hålla nästa års budget. Foto: SVT

Boendestödet – ingen fråga för politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att flytta runt alla boendestödjare i Norrköping hamnade aldrig på politikernas bord – trots att det drabbar så många. Det säger vård- och omsorgsdirektören Magnus Johansson till SVT Nyheter. Det är ett tjänstemannabeslut för att hålla nästa års budget.

Ambitionen med omorganisationen har varit att så många som möjligt ska få behålla åtminstone någon boendestödjare, men för 300 av 500 personer så har man inte lyckats med det.

Orsaken är att man nu vill organisera boendestödet geografiskt. Varje boendestödsteam ska ha brukare som bor nära varandra. På så sätt hoppas man kunna minska restiden och ta bort 20 av boendestödjarna.

Vill minska restiden

– I det här fallet handlar det om att vi ser att en stor andel av våra medarbetares arbetstid går åt till resor – och vi ser inte att det är det som vi ska lägga pengarna på, säger Magnus Johansson som är vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun.

Och konsekvenserna av att boendestödjarna ska jobba geografiskt blir omfattande.

– Det innebär att vi måste svänga om hela verksamheten, och det är därför många blir drabbade av den här förändringen, säger Magnus Johansson.

Medveten om oron

Han säger att man är fullt medveten om att det här skapar stor oro i en redan utsatt grupp.

– Absolut, vi är fullt medvetna om att den här målgruppen är utsatt och känslig för förändringar. Men vi måste göra förändringen och försöker göra den på ett sånt sätt att det skapar så lite oro som möjligt.

Ingen fråga för politikerna

Men trots att det är en så omfattande förändring har frågan aldrig varit uppe på politikernas bord, enligt Magnus Johansson.

– Själva förändringen logistiskt, den förändringen vilar inte på något politiskt beslut utan det är en åtgärd vi gör nu, utifrån budgeten.

I debatten kring boendestödet har det tidigare talats om ett beslut från 2014, men det handlar enbart om riktlinjerna för boendestödet. Den här geografiska indelningen är något annat, enligt Magnus Johansson.

Så den här geografiska indelningen av boendestödet, som leder till att så många tvingas byta boendestödjare, det är inte ett politiskt beslut?

– Nej det är verksamheten som förlägger sin verksamhet utifrån de budgetföreutsättningar man har, säger Magnus Johansson.

Tre veckor

Omorganisationen ska ske på kort tid. Den 5 november fick de som har beoendestöd besked om sina nya boendestödjare. Och bara tre veckor senare, den 26 november, ska förändringen genomföras. Enligt Magnus Johansson handlar det om att hålla nästa års budget.

Hålla budgeten

– Nu har vi bestämt att vi gör det nu, för att gå in i ett nytt år med en bemanning som är anpassad efter den budget vi har. Vi har ännu inte fått en budget inför nästa år, men den lär inte bli större i varje fall, säger Magnus Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer