Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Bredahl får helt nya boendestödjare efter förändringen. Det har lett till att hennes sömnsvårigheter har kommit tillbaka. Foto: SVT

”När brevet damp ner kom mina sömnsvårigheter tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Självmordstankar, sömnlöshet och stress. Konsekvenserna av den stora omorganisationen inom boendestödet i Norrköping har hittills varit stora. SVT har pratat med flera boendestödjare och en handfull personer som har boendestöd – som alla vittnar om människor som mår väldigt dåligt.

Både boendestödjare och de som har boendestöd har berättat för SVT Nyheter om hur dåligt de mår på grund av omorganisationen inom boendestödet i Norrköping. Joachim fick suicidtankar och blev inlagd på en psykiatrisk klinik i en vecka när han fick reda på att han inte skulle få behålla någon av sina boendestödjare.

Orkade inte möta brukarna

En boendestödjare, som vill vara anonym, är numera sjukskriven, för att hon tycker att det är så jobbigt att möta brukare som mår så dåligt av omorganisationen.

– Och jag har ju inte svar att ge, säger hon.

60 procent av dem som har boendestöd i Norrköping förlorar alla sina boendestödjare. Foto: SVT

”Jag sover inte längre”

Jenny Bredahl säger att hennes sömnsvårigheter kom tillbaka när hon fick brevet där det stod att hon skulle få helt nya boendestödjare.

– Jag sover inte längre. Det hade gått över. Jag hade landat och börjat sova igen. Och så dimper det ner ett brev i brevlådan där det står att jag ska byta alla boendestödjare. Så då kom ju allt tillbaka, säger hon.

”Känner mig utsatt”

En annan kvinna som har boendestöd skriver i ett mejl: Jag tycker det är svårt att acceptera att människor som jag inte känner eller mött förut ska komma hem till mig. Jag är i beroendeställning och känner mig utsatt. och skulle bli väldigt orolig och nervös. För att inte utsätta mig för det avbokar jag vikarier.”

”Jag är rädd”

Även hon måste byta ut den boendestödjare som hon har nu. ”Jag är mycket ledsen över att behöva byta ut nuvarande boendestödjare. De har varit till stor hjälp och stöd för mig i mitt psykiska mående. Jag känner stor trygghet och tillit till dem. Jag är rädd för att förändringen ska leda till sämre mående.”

Joachim hamnade på en psykiatrisk klinik med självmordstankar när han fick veta att alla boendestödjare skulle bytas ut. Vädjade att få behålla åtminstone en. Foto: SVT

Personkemi viktigast

Många av dem SVT Nyheter har pratat med har provat många olika boendestödjare tills de hittade någon som fungerade. Det handlar inte bara om att göra saker på samma sätt, påpekar de. Det allra viktigaste är att personkemin fungerar. Att det är en person som instinktivt förstår. För när man mår dåligt orkar man inte hålla på och förklara.

Börja om på noll

I videon här ovanför kan du höra fler personer berätta om hur förändringen har påverkat dem. Therese säger till exempel:

– Jag har kommit så lång väg. Det går bra med stöd av boendestödet. Men rycks den här tryggheten bort. Då är jag rädd att jag får börja om på noll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet