Bolag finansierar insatser för utsatta unga

Publicerad

Nu ska Norrköpings kommun, som första kommun i landet, satsa på ett nytt socialt projekt man kallar för sociala utfallskontrakt.

Kommunen samarbetar bland annat med ett privat investeringsbolag baserat i Stockholm och idag hölls pressträffen inför projektet som drar igång till hösten.

– Det handlar om privata investerare som går in och finansierar tidiga insatser för barn och unga, Det är vanligt i andra länder men faktiskt unikt i Sverige, säger kommunalråd Lars Stjernkvist.

Just i Norrköping kommer man att förstärka stödet till 60 barn och ungdomar som har det väldigt svårt med till exempel missbruksproblematik och sociala problem hemma, och är på väg att bli placerade på till exempel HVB-hem eller statliga institutionsboenden.

Kan få tillbaka pengarna

Vinsten för kommunen kommer i att man fångar upp de här barnen tidigt och kanske slipper den tunga kostnaden vid återfall i missbruk och omplaceringar på olika hem. Men den privata investeraren Leksell Social Ventures kommer också få återbetalt.

En privat investerare går in med 10 miljoner kronor. Det innebär att företag och organisationer kan investera pengar i ett projekt som förbättra skolresultat och minska risken för återplacering för HVB- och SiS-placerade barn och unga i Norrköping. Om projektet är lyckosamt får företaget tillbaka pengarna med ränta och delar på vinsten med kommunen.

– Från kommunens sida har vi sagt att oavsett resultatet så lovar vi att de får tillbaka fyra miljoner. Men går det bra, ger mänskliga vinster och lägre kostnader på sikt, då kommer vi att betala tillbaka hela beloppet, med ränta. Men det förutsätter att det vi gör har effekter som gör att ungdomarna klarar sig bättre, säger Lars Stjernkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer