Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en Bollis-träning i stadsdelen Hageby i Norrköping. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Bollis skapar glädje och kamratskap – nu ska fotbollskonceptet spridas i landet

Uppdaterad
Publicerad

I nästan tio år har nu föreningen Norrköping Tillsammans erbjudit barn i utsatta områden möjligheten till lek, spel och fotboll efter skoltid med projektet ”Bollis”. Nu finns planer på att få ”Bollis” att växa och sprida sig till fler städer i landet.

Konceptet med målet att ge barn en tryggare uppväxt, utveckling och gemenskap har varit mycket framgångsrikt.

– 2013 gjordes en kartläggning där man såg att barn i utsatta områden i Norrköping inte hade samma förutsättningar för organiserad träning och en meningsfull fritid. Det var startskottet till föreningen, säger Allan Borgvardt, verksamhetsledare för bollklubben Norrköping Tillsammans.

”Fokus på social utveckling”

Verksamheten drog igång och föreningen samarbetar sedan flera år tillbaka med bland annat Norrköpings kommun och Svenska fotbollförbundet. Målgruppen är barn i årskurs 2-6 och varje vecka samlas flera hundra barn vid någon Bollis-träning i områdena Hageby, Navestad eller Marielund.

– Fotboll är grunden, men det samspel, samarbete och rörelseglädje det handlar om. Vi har också fokus på social utveckling – hur vi är mot varandra, säger Anna Holm, sekreterare i Norrköping Tillsammans.

Konceptet växer

Med ett ekonomiskt tillskott från Postkodstiftelsen ska nu Bollis växa och spridas ut i landet.

– Det är jätteroligt. Nu har vi fått möjligheterna att se hur vi kan göra Bollis-konceptet i andra städer, med liknande situation, säger Anna Holm.

Följ med i klippet ovan på en Bollis-träning i stadsdelen Hageby i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet