Bombcykeln i Linköping innehöll minst 15 kilo sprängmedel

Uppdaterad
Publicerad

Det var uppskattningsvis 15 till 20 kilo sprängmedel som detonerade vid den stora explosionen på Ådalagatan i Linköping i början av juni – det framgår av en rapport från Polisens nationella bombskydd som SVT tagit del av. Bomben tros ha varit placerad i en lådcykel.

Polisen konstaterar samtidigt att bomber som sprängts i Malmö varit laddade med i genomsnitt med ett halvt kilo till ett kilo sprängmedel, vilket som jämförelse även det är tillräckligt för att orsaka omfattande skador.

Mängden sprängmedel som bomben i Linköping innehöll gör det till ett av de största dåden i Sverige på länge och laddningen hade mycket väl kunnat orsaka flera dödsfall.

Explosionen i Linköping

”Man måste inse att risken för att någon person skall bli skadad eller dödad är nästan 100 procent” skriver nationella bombskyddets utredare om explosionen på Ådalagatan i rapporten.

”Oroväckande”

Som SVT tidigare berättat har antalet sprängningar i Sverige ökat kraftigt de senaste åren och enligt polisens rapport har det också blivit farligare för allmänheten.

– Det är en oroväckande utveckling, dels utifrån det stora antalet men även utifrån att de sker på platser där folk vistas och bor, säger Jon Wåhlander, operativ chef vid polisens nationella bombskydd.

Enligt bombskyddets rapport verkar de kriminella grupperna ha större tillgång till sprängmedel i dag än tidigare.

Jon Wåhlander, från Polisens nationella bombskydd. Foto: Johan Dernelius/SVT

Konstant ökning

– Vi har upplevt en konstant ökning av ärenden de senaste tre åren. Vi hanterar en allt större mängd skarpa sprängningar runt om i Sverige och det gör att vi är under hård belastning, säger Jon Wåhlander.

Hur orolig är du för att det ska ske en explosion i Sverige med många dödsoffer?

– Vi kan inte bortse från den risken utifrån att det sker så många sprängningar. Turligt nog har flertalet inträffat nattetid när inte så många människor varit i omlopp, säger Jon Wåhlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet