Enligt Sven Granath, kriminolog på Stockholms universitet, är det svårt att veta vad ökningen beror på. Arkivbild. Foto: Mikael Nilsson och SVT

Antalet sprängningar har ökat sedan förra året

Uppdaterad
Publicerad

Om man jämför antalet anmälningar om ”allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning” från de första sex månaderna 2018 med samma period 2019 har de blivit fler, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

BRÅ:s siffror för hela landet visar att det under första halvan av 2019 kom in totalt 108 anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. Siffran för samma period förra året är 76 stycken.

I Region öst kom det under första halvåret 2018 in sju anmälningar, i år ligger siffran på sexton stycken.

Explosion vid polishuset i Linköping

Sven Granath är kriminolog och analytiker på polisregion Stockholm och enligt honom är det svårt att säga vad ökningen beror på.

– Ja, tyvärr är det väl så att det har ökat. Varför vet vi inte, det kan hänga ihop med att vapenvåldet har ökat på riksnivå. På enskilda orter kan det handla om en eller flera konflikter mellan kriminella nätverk, men det är väldigt svårt att veta, säger han.

Svårt att veta

Enligt Nationellt forensiskt centrum, NFC har även undersökningar av explosivämnen ökat mellan 2013 och 2018.

Statistik för explosivämnesundersökningar som inkommit till NFC under de senaste åren, dvs undersökningar av handgranater, pyroteknik, dynamit m.m. Källa: NFC Foto: NFC

Trots ökningen menar Sven Granath att man inte säkert kan veta varifrån sprängmedlet kommer.

– Man kan egentligen bara spekulera. Det stjäls kanske från byggen och säljs vidare, eller kanske smugglas in. Framförallt handgranater är idag smuggelgods, men sprängmedel kan stjälas från byggen eller att man har en kontakt på något bygge, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion vid polishuset i Linköping

Mer i ämnet