Dynamit användes både vid sprängningen i Motala och vid Ådalagatan i centrala Linköping. Foto: SVT

Polisen: ”Dynamit användes vid explosionen på Ådalagatan”

Uppdaterad
Publicerad

Nu berättar polisen att det var dynamit som användes vid explosionen på Ådalagatan i Linköping. Som SVT Nyheter tidigare avslöjat var bomben på uppskattningsvis 15-20 kilo och var placerad i en lådcykel.

En rapport från Polisens nationella bombskydd konstaterar att mängden sprängmedel som bomben i Linköping innehöll gör det till ett av de största dåden i Sverige på länge, och laddningen hade mycket väl kunnat orsaka flera dödsfall.

”Man måste inse att risken för att någon person skall bli skadad eller dödad är nästan 100 procent” skriver bombskyddets utredare.

Söker mopedförare

Polisen berättar också idag att de söker iakttagelser gällande en person som sågs köra den moped som senare exploderade på Brigadgatan i närheten av polishuset förra tisdagen.

En polispatrull fick syn på den stulna mopeden på Ågatan vid kl. 01.30-tiden den 30 maj . Föraren försökte köra ifrån patrullen men i närheten av korsningen mellan Gripgatan och Skepparegatan la föraren ner mopeden och flydde till fots.

I anslutning till mopeden hittades en hjälm som nu polisen försöker hitta den rätta ägaren till.

– Vi är intresserade av att komma i kontakt med vittnen till händelsen på Ågatan, säger Daniel Axelsson.

Foto: Polisen

Polisen beslagtog då mopeden som lämnades kvar på platsen, och som senare exploderade i samband med att den skulle lämnas ut till ägaren.

Polisen berättar nu att de har fått indikationer från NFC att även där användes dynamit, och polisens teori är att sprängmedlet vid den tiden fanns i mopedens sadel.

Explosion i villa i Motala

Vid en explosion i Motala i april användes också dynamit, men polisen ser ingen koppling mellan brotten.

– Självklart tittar vi på andra sprängningar runt om i landet, men i nuläget ser vi inga direkta kopplingar till Motalaexplosionen, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet