• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

En explosion inträffade vid ett femvåningshus i centrala Linköping under fredagsmorgonen den 7 juni. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Explosionen i Linköping – det här har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Vid 9-tiden fredagen den 7 juni larmades polisen om en explosion i centrala Linköping. Explosionen inträffade i en fastighet med bostäder och företagslokaler, men ingen skadas allvarligt. Här är en sammanfattning av händelsen.

  • Vid 9-tiden fredagen den 7 juni larmas polisen om en explosion vid en fastighet i korsningen Hamngatan/Ådalagatan i centrala Linköping. I byggnaden med fem våningar finns bostäder, företagslokaler, en förskola, en trafikskola och Stadsmissionens barnverksamhet som delvis förstörs av explosionen. Området kring fastigheten spärras av och en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse inleds.
  • I explosionen skadades ett 20-tal personer lindrigt och sju fördes till sjukhus. På förmiddagen gick Universitetssjukhuset i Linköping upp i katastrofläge, samtidigt som Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala gick upp i förstärkningsläge. Vid 12-tiden senare samma dag gick Region Östergötland ner i stabsläge precis som Universitetssjukhuset i Linköping.
  • Dagen därpå, lördagen den 8 juni fick flera av hyresgästerna komma in i sina lägenheter och hämta personliga tillhörigheter, men inte flytta hem då många bostäder förstördes.
  • Polisen har i nuläget inte gripit någon, men följer upp flera olika spår.
  • Måndagen den 10 augusti häver polisen avspärrningarna vid den skadedrabbade fastigheten, som fram till dess formellt varit en brottsplats.
  • Polisen meddelar att man hittat delar av en lådcykel som man tros ha använts vid explosionen.
  • Minst 15 kilo sprängmedel detonerade vid explosionen vid fastigheten, enligt en rapport från Polisens nationella bombskydd som SVT tagit del av. Bomben tros ha varit placerad i en lådcykel, som man tidigare hittat delar av.
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.