Visa alla (3)

Explosionen i Linköping: Detta har hänt

Publicerad

Det var vid niotiden under fredagsmorgonen den 7 juni som polisen larmades om en explosion i centrala Linköping. Explosionen inträffade vid en fastighet i korsningen Hamngatan/Ådalagatan. SVT Nyheter sammanfattar här händelsen.

 • Polisen larmades klockan 09.02 under fredagsmorgonen. En person berättade att den hört en hög smäll vid Hamngatan i centrala Linköping. Det visade sig vara en explosion som hade inträffat vid en fastighet i korsningen Hamngatan/Ådalagatan.
 • Explosionen inträffade vid en femvåningsbyggnad. Fönsterrutor och balkonger förstördes av explosionen. I huset finns bostäder, företagslokaler, en förskola, en trafikskola och Stadsmissionens barnverksamhet.
 • Orsaken till explosionen och är oklar, men polisen misstänker att någon har placerat ut en sprängladdning strax utanför en av fastigheterna.
 • Ett 20-tal personer skadades i explosionen, alla var lindrigt till måttligt skadade. Sju personer fördes till sjukhus. På lördagsmorgonen vårdades två personer fortfarande på sjukhus, en man i 76-årsåldern som opererades akut och en man i 70-årsåldern. Båda har enligt sjukhuset lindriga skador och och på lördagseftermidagen hade bägge männen kunnat lämna sjukhuset.
 • Området kring fastigheten och flera kvarter i närheten spärrades av under fredagen. Klockan 11.45 meddelade polisen att de hade genomsökt alla berörda fastigheter, men avspärrningen kvarstod.
 • Flera personer har fått sina lägenheter förstörda. Värst drabbad är en fastighet på Ådalagatan 1-3 med 37 lägenheter och fastigheten vid Ådalagatan 2B med 20 lägenheter. Det kommunala fastighetsbolaget Stångåstaden har totalt 131 lägenheter som blev avspärrade dygnet efter explosionen. Enligt Brandskyddsföreningen har omkring 250 lägenheter blivit mer eller mindre skadade.
 • Universitetssjukhuset i Linköping gick upp i katastrofläge klockan 10.54 under fredagen. Samtidigt gick Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala upp i förstärkningsläge. Klockan 12.05 sänktes nivån till förstärkningsläge på Universitetssjukhuset i Linköping och 12.50 gick Region Östergötland ner i stabsläge precis som Universitetssjukhuset i Linköping.
 • Polisen inledde en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse under fredagsförmiddagen. Klockan 13.00 hölls en presskonferens med Region Östergötland, Linköpings kommun, Räddningstjänsten, Polisen och Stångåstaden och klockan 16.00 på fredagenhöll polisen i Linköping en presskonferens. På den uppgav polisen att man i nuläget inte vet vad som orsakat explosionen, bortsett från att det är någon form av sprängmedel. Den preliminära bedömningen är att explosionen inträffade utanför byggnaden, och att det inte är ett terrordåd. Någon säker måltavla är inte bekräftad, men en av arbetshypoteserna är att det är någon form av grov organiserad brottslighet som ligger bakom explosionen, uppgav spaningsledaren.
 • Klockan 9.00 på lördagsmorgonen fick flera av hyresgästerna komma in i sina lägenheter och hämta personliga tillhörigheter. Det kommer troligtvis ta några dagar innan de kan flytta hem. För 57 av lägenheterna handlar det troligen om en längre evakuering, enligt fastighetsägaren.
 • Lördag eftermiddag hade polisen ännu inte gripit någon och det fanns ännu ingen misstänkt. Polisen följer upp flera olika spår. Man misstänker att det är någon som har placerat ut en sprängladdning strax utanför en av fastigheterna och vill gärna ha tips om någon har sett personer och fordon kring platsen. Polisen får nu också stöd från NOA, polisens nationella operativa avdelning, i utredningen.
 • Vid 14-tiden på lördagen var bombteknikerna klara med sin undersökningmen polisen väntar på analys av eventuella spår innan de kan säga något mer om vad som orsakade explosionen. Polisens tekniker kommer att undersöka platsen under hela helgen.
 • 17.30 på lördagen fanns det fortfarande ingen gripen person och inga nya uppgifter hade framkommit i utredningen, enligt polisens presstalesperson.
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet