Björn Öberg, polisens presstalesperson: ”Vi är medvetna om att det förekommer mycket uppgifter, men vi kan inte säga annat än att vi jobbar med olika spår.” Foto: SVT/Mimmi Moberg

Dagen efter explosionen – polisen utreder flera olika spår

Uppdaterad
Publicerad

Polisen jobbar vidare med flera olika spår efter den explosion som inträffade i centrala Linköping i fredags. Nu påbörjas en stor utredning där polisen kallat in förstärkning från NOA, polisens nationella operativa avdelning. – Det är oklart vad som exploderat, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Bombskyddets tekniker är klara på platsen där explosionen inträffade i centrala Linköping. Polisen vill i nuläget inte berätta vad de har hittat på platsen.

Oklart vad som exploderat

– Eventuella spår ska analyseras och resultatet kan dröja. Det är därför oklart vad som har exploderat, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Explosionen i Linköping

Avspärrningarna kring explosionsplatsen har delvis hävts, men fortfarande är Hamngatan mellan Drottningsgatan och Linnégatan avspärrad.

Utredningsgrupp ska analysera alla tips

Kriminaltekniker kommer att fortsätta med en teknisk undersökning av platsen och arbetet kommer att pågå under hela helgen. Det är oklart när avspärrningarna kommer att hävas.

Polisen har satt samman en utredningsgrupp tillsammans med medarbetare från NOA, polisens nationella operativa avdelning.

– Informationsflödet till polisen har varit mycket stort, i form av tips, förhör med drabbade och vittnen och andra uppgifter. Nu behöver utredningsgruppen sammanställa och analysera materialet, samtidigt som man värderar och följer upp tips, säger Björn Öberg.

Efterlyser tips

– Vi har fått en del tips, men tar fortsatt gärna emot tips, framför allt om någon har sett personer och fordon i anslutning till platsen, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Om du har tips till polisen kan du ringa 114 14.

Polisen har inte gripit någon och det finns ingen misstänkt, utan polisen följer flera olika spår.

– Vi misstänker att det är någon som har placerat en sprängladdning strax utanför en av fastigheterna, men vi vet inte exakt när det har skett, säger Björn Öberg.

Flera olika spår

Det förekommer flera olika uppgifter om att det skulle vara gängrelaterat och polisen har tidigare sagt att det ”ligger det nära till hands” att det rör sig om grov organiserad brottslighet.

– Men vi jobbar brett fortfarande och det har kommit in en hel del tips, säger Björn Öberg och fortsätter:

– Vi är medvetna om att det förekommer mycket uppgifter, men vi kan inte säga annat än att vi jobbar med olika spår.

Två personer vårdas fortfarande på sjukhus

Totalt fördes sju personer till sjukhus efter explosionen under fredagen. Tre personer fördes till lasarettet i Motala. Fyra personer fördes till Universitetssjukhuset i Linköping. De hade lindriga till måttliga skador.

En man i 76-årsåldern opererades akut och vårdades fortfarande på Universitetssjukhuset under lördagen. Han är lindrigt skadad och läget är stabilt, enligt sjukhusets bulletin på lördagsförmiddagen.

Ytterligare en man i 70-årsåldern var kvar på Universitetssjukhuset under lördagen. Hans läge beskrevs som stabilt och skadorna som lindriga, men han fick ändå stanna kvar på sjukhuset för observation.

Avspärrningarna hävdes

På fredagskvällen hävdes en del av avspärrningarna vid explosionsplatsen och flera Linköpingsbor tog sig dit för att med egna ögon se förödelsen. På lördagsmorgonen kunde en del av hyresgästerna i området komma in i sina lägenheter, men för dem som bor i de värst drabbade lägenheterna kommer det att dröja innan de får komma in.

Stora skador

Totalt har cirka 250 lägenheter drabbats av svåra skador. Stångåstaden, som äger fastigheterna närmast explosionen, har 109 lägenheter med kraftiga skador. 131 lägenheter var avspärrade av polisen dygnet efter explosionen.

Ingen gripen under lördagseftermiddagen

17.30 på lördagen fanns det fortfarande ingen gripen person och inga nya uppgifter hade framkommit i utredningen, enligt polisens presstalesperson.

Den här artikeln kommer att uppdateras löpande.

Här kan du se SVT:s livesändning om explosionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet