Stångåstaden arbetar i nuläget med att lösa boendesituationen för de drabbade. Foto: SVT

”Det kommer bli en lång evakuering”

Uppdaterad
Publicerad

Nu på lördagsförmiddagen får de första hyresgästerna komma in i sina lägenheter efter explosionen. Men för de sin bor i de fastigheter som drabbats värst kommer det att dröja länge innan de kan flytta hem, säger vd:n för Stångåstaden.

Stångåstaden, som äger de flesta av lägenheterna kring explosionsplatsen, uppger nu att 131 lägenheter har varit avspärrade under natten.

– Vi har fått tag på nästan alla hyresgäster. De flesta har löst boendet själva, men vi har haft 15 personer på hotell i natt, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

57 lägenheter fortfarande avspärrade

Många av hyresgästerna får nu på förmiddagen fått komma in i sina lägenheter, men när det gäller de värst drabbade fastigheterna med 57 lägenheter kommer det att dröja länge, enligt Fredrik Törnqvist.

– Där kommer det sannolikt att bli en längre evakuering utifrån det vi kan se okulärt.

Det handlar om Ådalagatan 1-3 samt Ådalagatan 2b.

40-tal fönsterrutor krossades – trots långt avstånd

En bit bort har även flera lägenheter på Gripgatan påverkats.

– De lägenheterna ligger inte i närheten, men påverkades av tryckvågen. Där krossades ett 40-tal fönsterrutor. Det behövs ingen evakuering men vi har behövt täcka för och laga fönster, säger Fredrik Törnqvist.

Det är fortfarande oklart om det finns hyresgäster som saknar hemförsäkring.

– När det händer något akut så hjälper man människor. Det där får vi reda ut senare.

Vet inte när de får komma in

När det gäller de mest drabbade fastigheterna kommer hyresgästerna att få hämta sina personliga tillhörigheter, men först efter att polisen är färdig med den tekniska undersökningen och fastighetsägaren har bedömt om det finns någon rasrisk.

– Vi vet ännu inte när.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet