Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Stångåstaden får tillträde till fastigheten

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10 på fredagen hävde polisen i Linköping avspärrningarna vid den skadedrabbade fastigheten Ådalgatan 1 och 3.

– Fram till nu har det formellt varit en brottsplats. Det som händer framöver är att ett antal konsulter under en till två månader ska göra en fördjupad teknisk undersökning. Vi behöver se vad hänt gällande rör, el och andra installationer. Stommen kan ju behöva åtgärdas, säger Stångåstadens vd, Fredrik Törnqvist.

Idag är fastigheten tömd på bohag och personliga tillhörigheter och betraktas som en byggarbetsplats. Polisen har också avslutat sina tekniska undersökningar.

Omfattande skador

Det var den 7 juni som en kraftig explosion inträffade vid en fastighet i centrala Linköping. Ett 20-tal personer skadades i explosionen och flera kvarter i närheten fick skador.

Totalt skadades 131 lägenheter i sprängningen. I de andra husen har de boende redan kunnat återvända. Det hus som polisen idag häver avspärrningarna kring var det som skadades svårast.

Foto: SVT

Oklart om återflyttning

Idag har företagets vd ingen uppfattning om vad återställandet av byggnaderna kommer att kosta. Men Stångåstadens fastighetsförsäkring täcker skadorna.

– Jag kan idag inte säga hur pass lång tid det kommer ta innan hyresgästerna kan komma tillbaka till de sista 37 lägenheterna. Först måste de här undersökningarna göras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet