Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bo Janzon svara på tre frågor om explosionen i Linköping tidigare i veckan. Foto: Edina Foric/SVT, David Lundmark/Dagens Arbete

Bombexperten om explosionen i Linköping: ”Ingen liten laddning”

Publicerad

Det var ingen liten sprängladdning som låg bakom explosionen i Linköping tidigare i veckan. Det menar Bo Janzon, sprängmedelsexpert som tidigare varit verksam på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Det var i tisdags morse som en sprängladdning gick av i en trappuppgång i stadsdelen Ekholmen i Linköping.

– Hela fasaden blåstes ut. Det tyder väl på att inte var den minsta laddningen. Utan det var kanske några kilo sprängämne och sannolikt dynamit, säger Bo Janzon.

”Dålig koll på många ställen”

Det används väldigt mycket sprängmedel i Sverige, exempelvis på byggarbetsplatser och även i gruvor, och Bo Janzon menar att det är inte ovanligt att det kan hamna i fel händer.

– Det är tydligen dålig koll på många ställen.

Men hur lätt är det att får tag på sprängmedel och hur avancerat är det egentligen att utföra? Det är några frågor som Bo Janzon svarar på i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.