Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Arne Sterner, bildningschef på Motala kommun, berättar mer om bombhotet som Mariebergsskolan utsattes för. Foto: Esad Foric // Lovisa Gelin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bombhot på skola i Motala – elever hemskickade

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot tisdagen kom ett bombhot mot Mariebergsskolan i Motala. Polis har under tisdagen varit på plats men vid lunchtid hävdes avspärrningarna. Ingen har kommit till skada men elever och personal evakuerades från fastigheten under flera timmar.

– Det rör sig om ett skriftligt hot som kommit till kommunen. Vi fick vetskap om detta vid 07.46 och då åkte dit med patruller. Samtidigt tog vi beslut i samråd med skolan att utrymma lokalerna via ett brandlarm, säger Angelica Isralesson Silfver, presstalesperson vid polisen.

”Största allvar”

Skolans elever evakuerades till Råssnäshallen och Gustavsvik. Samtliga yngre barn har efter beslut från Bildningsförvaltningen skickats hem.

– Polisen tar alltid den här typen av ärenden på största allvar och därför agerar vi på det här sättet. Polisen kommer under dagen gå igenom skolans lokaler, meddelade Angelica Israelsson Silfver på morgonen.

Skriftligt hot

Det hot som inkom till kommunen var ett skriftligt hot via mejl att något skulle hända klockan 08:00. Det berättar Per-Arne Sterner, bildningschef på Motala kommun för SVT. Det är första gången kommunen utsatts för ett hot av den här typen. 

– Det är otroligt allvarligt o bekymmersam att någon vill göra så här. Jag tänker att denne inte förstår vad illa detta gör och vilken oro det skapar, säger Per-Arne Sterner.

Öppet som vanligt

Efter att polisen sökt igenom Mariebergsskolan hävdes avspärrningarna vid 11-tiden. Då fick också personalen gå in och hämta sina saker. Imorgon väntas skolan hålla öppet som vanligt.

Händelsen rubriceras av polisen som olaga hot, alternativt grovt olaga hot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet