Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar lantbrukarna Peter Borring och Niclas Malm mer om hur digitaliseringen inom lantbruket kan göra oss sårbara vid en kris. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Bonden: ”Ny digital teknik inom lantbruket gör oss sårbara”

Publicerad

Den digitala teknikutvecklingen inom lantbruket har gått framåt med stormsteg där exempelvis mjölkrobotar, GPS-styrda traktorer med redskap och andra smarta system blivit en vardag.

Men nu börjar allt fler ifrågasätta hur säker och robust den nya tekniken är och hur vi säkerställer vår livsmedelsproduktion vid en kris i samhället.

– Jag vill inte framstå som teknikfientlig men jag tycker vi att borde diskutera frågan om hur sårbara vi gör oss – för varje nytt steg vi tar inom lantbruket, säger lantbrukare Peter Borring.

Som en del i Innovation Week lyfte utvecklingscentrumet Vreta Kluster utanför Linköping den pågående digitaliseringen inom lantbrukssektorn. Hur robust är den nya tekniken egentligen och hur sårbart blir lantbruket vid en eventuell krissituation – där all data och digitala system kanske försvinner?

– Jag tror att vi måste vara försiktiga. Vi ser en tendens till att vi övervärderar den nya tekniken och tror att den ska lösa alla problem och glömmer de biologiska grunderna – som fortfarande är vår fundamenta som lantbrukare, säger han.

Vad kan man då göra för att säkerställa livsmedelsförsörjningen vid en kris i samhället?

– När vi nu investerar i den modernaste tekniken så är det oerhört viktigt att ställa sig frågan: Vad gör vi om...? Vi måste kunna köra vidare även om något havererar. Som lantbrukare och företagare gäller det alltid att tänka på en plan B, avslutar Peter Borring.

I klippet ovan berättar lantbrukarna Peter Borring och Niclas Malm mer om hur digitaliseringen inom lantbruket kan göra oss sårbara.

Många besökare som hade kommit till Vreta Kluster för att höra och diskutera om digitaliseringens möjligheter och svagheter inom lantbruket. Foto: SVT / Christian S Zetterdahl

Vad är LivsmedelsstrategiN 2.0?

”Livsmedelsstrategin 2.0 ska göra ett tydligt avtryck i hela livsmedelskedjan. Den ska bidra till att den totala livsmedelsproduktionen ökar, främjandet av svenskproducerade varor och även att minska vår sårbarhet vid eventuell kris. Gemene man ska känna sig trygg med att den svenska livsmedelskedjan är stabil och klarar yttre påfrestningar. Oavsett läget i landet eller i omvärlden ska konsumenten vara trygg med att det går att få mat på tallriken.”

Peter Kullgren, landsbygdsminister

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.