Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Showbonden” Susanna Karlsson vill amma dottern Ylva i minst ett år. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Bonden Susanna från Valdemarsvik om amning: ”Känner sig som en mjölkko”

Uppdaterad
Publicerad

Fler väljer bort att amma sina barn, men de som ammar gör det längre. Lantbrukaren och influencern Susanna Karlsson, i Valdemarsvik, är en av de mammor som vill amma sitt barn länge.

– Ibland känner man sig som en mjölkko, vilket är lite roligt eftersom jag är mjölkbonde, säger Susanna Karlsson.

Hon träffade sambon Hannes Haraldsson för fem år sedan genom realityprogrammet Bonde söker fru. Nu har de två barn tillsammans, Tor två år gammal och Ylva fyra månader gammal. På sociala medier har hon tiotusentals följare och där postar Susanna inlägg om amning.

– Det är roligt att skriva om något som man gör hela tiden och jag tror att det behövs, att kvinnor får tips och råd av verkliga människor.

Nya statistiken

Siffror från Socialstyrelsen visar att det är färre som ammar sina barn, men att de som ammar gör det längre. 2002 var det 20 procent som ammade sina barn när de var ett år gamla, 2021 hade siffran stigit med tio procentenheter. Bröstmjölken innehåller ämnen som stärker barnets immunförsvar, och minskar risken för olika sjukdomar hos barnet.

Susanna Karlsson tycker att kvinnor ska få mer stöd och information om amning.

– Jag tycker att det borde vara ett bättre stöd, framförallt inom vården. Det kan vara lite svårt i vissa perioder av amningen, och då tror jag man hade behövt ha mer stöd, säger Susanna Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.