Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Amningsrådgivaren Elin Karlsson från Nyköping svarar på fem påståenden om amning. Foto: TT

Sant eller falskt om amning

Uppdaterad
Publicerad

Går man ner i vikt av att amma och är det skadligt att amma barnet för länge? Det är några av de påståenden som amningsrådgivare Elin Karlsson från Nyköping svarar på i klippet ovan.

Elin Karlsson från Nyköping är utbildad sjuksköterska och internationellt certifierad amningsrådgivare. Hon håller amningsförberedande kurser och samtal för gravida samt rådgivning och stöd efter förlossningen och under amningsperioden.

Elin anser att det är betydelsefullt att kunna ge amningen stöd i en hemmiljö.

– För att en amning ska funka så behöver vi hormonet oxytocin hos mamman och det frisätts när vi är lugna och harmoniska. Det kan ibland vara svårt att känna det lugnet i en sjukhusmiljö där det är upplysta lokaler och när mamman kanske har stressat dit för att passa en tid, säger hon.

Hembesök inom vården

Hennes verksamhet bedrivs privat. Region Sörmland erbjuder flera besök till barnmorska och BVC efter förlossningen och även ett hembesök från en BVC-sköterska. Man får även vända sig till amningsmottagningen eller BB under hela amningsperioden om man behöver extra stöd. Men att alla familjer skulle erbjudas hembesök från en barnmorska för att få hjälp med amningen skulle vara resurskrävande.

– Det är kostsamt med hembesök, eftersom besöken tar mycket längre tid då det blir långa restider eftersom det är långa avstånd i Sörmland. Det blir även färre som får del av vården eftersom ett hembesök generellt tar 90 minuter och längre beroende på restid, säger Ingrid Blixt, regionens samordningsbarnmorska.

Sant eller falskt om amning – hör amningsrådgivaren svara på fem påståenden i videoklippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.