Foto: Björn Lindgren / TT

Bönderna drar Jordbruksverket till domstol

Publicerad

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, driver ett ärende med krav på räntekompensation för flera år sena EU-ersättningar vidare till Förvaltningsrätten. Jordbruksverket har avvisat kraven eftersom de inte anser att räntelagen ska tillämpas på EU-stöd.

LRF driver frågan med en östgötsk lantbrukare som pilotfall. Kärnfrågan handlar om utifall svenska bönder ska ha rätt till dröjsmålsränta för sent utbetalade EU-ersättningar.

Den aktuelle lantbrukaren har fått vänta ända till i år på försenade utbetalningar på 500 000 kronor från åren 2015, 2016 och 2017.

Pilotmål

– Krångel med sena utbetalningar av EU-ersättningar har varit en följetong under en rad av år. LRFs riksförbundsstämma har därför bestämt att vi ska driva ett pilotmål om dröjsmålsränta, säger LRF:s näringspolitiske expert Lars Erik Lundkvist, i ett pressmeddelande.

Han menar vidare att LRF vill se en djupare prövning i nästa instans eftersom Jordbruksverket avvisat kravet.

Nationell lagstiftning

LRF anser att EU:s regelverk saknar proportionalitet gällande dröjsmålsräntan. Den som tagit emot stöd, men inte utfört utlovad tjänst, och betalat tillbaks stödet sent till EU får däremot betala dröjsmålsränta, enligt LRF.

Förbundet tycker då att nationell  lagstiftning ska tillämpas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.