Det kan bli mycket repetition i sjunde klass. Med bättre överlämning från den gamla skolan skulle undervisningen kunna bli effektivare, enligt Skolinspektionen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Början på högstadiet riskerar bromsa eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Undervisning om sådant man redan lärt sig. Eller för lite stöd. Presenterad som ”överdrivet ambitiös” eller ”lat”. Steget från årskurs 6 till årskurs 7 kan bli ett bakslag för många elever, visar en ny granskning.

Det är Skolinspektionen som undersökt hur skolor lämnar över och tar emot information om elever som ska börja på högstadiet. Granskningen omfattar 17 skolor, bland annat Karin Boye-skolan i Motala, och är alltså inte heltäckande. Men den ger en tydlig fingervisning om vilka brister som finns.

Fokuserar på elever med stödbehov

Ett problem är att överlämningar oftast fokuserar på elever med stödbehov. Elever som har särskilt lätt för sig eller befinner sig i mittfåran uppmärksammas mindre eller inte alls, trots att alla elever har rätt att utvecklas utifrån sin nivå och förmåga.

Men det är inte heller säkert att elever som behöver stöd får det på den nya skolan.

– Flera utredningar har visat att stöd sätts in sent därför att överlämningen inte har funkat. Det kan handla om månader innan det sker, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Vill ge ny chans

Det förekommer också att den gamla skolan skickar med osaklig information, där elever beskrivs som ”intrigmakerska”, ”lat” eller ”normalbegåvad”.

– Vi kan inte säga att det är en vanlig företeelse, men det är viktigt att visa att det kan bli så här om man inte strukturerar informationen, säger Helén Ängmo.

Samtidigt händer det att elevernas nya lärare tackar nej till information, och inte ens tittar på betygen eftersom de inte ses som tillförlitliga.

Får ägna mycket tid åt repetition

Skolinspektionen pekar också på att endast två av de 17 granskade skolorna samverkade med berörda mellanstadieskolor för att få en röd tråd i undervisningen.

Vanligt är i stället att eleverna får ägna mycket tid åt att repetera i början av årskurs sju. Lärarna lägger sig för säkerhets skull på en nivå där alla kan hänga med. Påfallande ofta är det matematiken som eleverna nämner i det sammanhanget.

Fakta: Detta säger skollagen

  • Skolors arbete med övergångar är ett område som reglerades den 1 juli i år.
  • Skollagen säger nu att när en elev går till en annan skolform, eller byter skola, ska den skola som eleven lämnar överlämna ”sådana uppgifter om eleven som behövs för att underlätta övergången för eleven” till den mottagande skolan.

Källa: Skolinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.