Foto: SVT

Bostadsbolagen hjälper elever med läxor

Publicerad

Nu tar Norrköpings kommun hjälp av bostadsbolagen Rikshem och Hyresbostäder för att kunna erbjuda extra läxhjälp till högstadieelever.
– Vi hoppas få tryggare bostadsområden om ungdomarna som bor där har möjlighet att studera vidare, säger Mats Dahlin som är fastighetschef på Rikshem i Norrköping.

Läxhjälpen ska göra att fler får möjlighet att studera vidare på gymnasienivå. Satsningen kommer att göras på tre av Norrköpings högstadieskolor: Klingsborgsskolan, Borgsmoskolan och Navestadsskolan.

Sammanlagt är det 60 elever som kommer att få det här extra stödet.

– De eleverna kommer att få extra läxhjälp långt efter skoltid och då får de också en lugn studiemiljö, säger Johannes Bulkay, rektor på Klingsborgsskolan.

Foto: SVT

En del elever kan exempelvis bo så trångt att det inte går att göra läxor hemma på ett vettigt sätt. Under läsåret 2016/2017 var det 26,2 procent av eleverna vid Norrköpings kommunala skolor som inte fick behörighet till gymnasiet. Just Klingsborgsskolan visade ännu högre siffror under samma period. 51,2 procent, alltså över hälften av eleverna hade inte gymnasiebehörighet.

Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings kommun, Stiftelsen Läxhjälp och två bostadsbolag, kommunägda Hyresbostäder och privata Rikshem.

Se tv-inslaget i SVT PLAY

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer