Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Gustafsson, chef nyproduktion Hyresbostäder och Lars Åke Landén, vd för Bostadssiftelsen Platen. Foto: Carl Larsson/SVT

Bostadsbolagen laddar upp när elbilarna rullar in

Publicerad

Om det går att ladda elbilen där du bor beror delvis på var du bor. De allmännyttiga bostadsbolagen har kommit olika långt i uppsättningen av laddpunkter. Bostadsbolaget i Mjölby har till exempel 2 laddplatser medan Gotlandshem har 36.

Andelen laddbara bilar stiger kraftigt. Från oktober 2019 till samma månad 2020 ökade försäljningen med 113 procent, enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden. I en av landets större dagstidningar syns det tydligt bland bilannonserna att någonting håller på att hända.

Fem kommuner

SVT Nyheter Öst har valt att titta på hur det ser ut med laddpunkter hos de allmännyttiga bostadsbolagen i de fem största kommunerna i vårt spridningsområde.

– Vi har idag cirka 30 laddplatser. Dels separata för hyresgäster, dels publika platser där vem som helst kan ladda. Och det är de senare vi kommer satsa på i framtiden, säger Thomas Gustafsson, chef för nyproduktion hos Hyresbostäder i Norrköping.

Efterfrågan ökar – sakta

För bostadsbolagen kostar det mer att anlägga parkeringsplatser med laddmöjlighet än utan. Och hittills har inte efterfrågan varit så stor, men det är på väg att ändras.

– Vi uppmanar hyresgäster att anmäla om de har intresse för laddplats. Sedan bygger vi utifrån hur efterfrågan ser ut och där det är möjligt, säger Lars Åke Landén, vd för Bostadsstiftelsen Platen i Motala.

Se mer om laddplatser och hur bolagen tänker framåt i videon ovan.

Ingen vinst

Flera av företagen menar att det i dagsläget inte ger någon vinst att sätta upp laddpunkter på befintliga parkeringar, utan de ser det mer som en service till hyresgästerna. Vissa samarbetar också med elbolag och eller parkeringsbolag för att lösa betalningen för elförbrukningen.

– Hyresgästerna vill betala för det man förbrukar. Vi har löst det genom ett samarbete med ett parkeringsbolag, säger Lars Åke Landén.

– Nu är efterfrågan på en låg nivå, men vi ser att det ökar och kommer också att utöka vårt utbud framöver, säger Thomas Gustafsson.

• Bostadsbolaget i Mjölby: En publik punkt med två platser. Hyresgäster får rabatt. Har påbörjat två laddpunkter i beståndet.

• Stångåstaden Linköping: Idag cirka 25 platser samt några vid besöksparkeringar. Kommer satsa på ”laddöar” tillsammans med ett elbolag framöver.

• Hyresbostäder Norrköping:  24 platser för hyresgäster samt ett antal publika platser. Kommer satsa på publika platser.

• Bostadsstiftelsen Platen Motala: Fyra publika platser i Charlottenborg. Ska undersöka efterfrågan hos hyresgästerna.

• Gotlandshem: Idag 36 publika platser. Satsar på publika platser i nyproduktion. Kommer förbereda för enskild laddning vid vissa parkeringsplatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer