Foto: Henrik Montgomery/TT

Bostadsbrist i många östgötakommuner

Uppdaterad
Publicerad

I tio av Östergötlands totalt 13 kommuner råder brist på bostäder. I Ydre och Finspång råder dock balans, medan Valdemarsvik har ett överskott på bostäder, det visar länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys.

I Ydre kommun råder varken brist på bostadsrätt, hyresrätt eller äganderätt. I Finspång är det balans i kommunen som helhet, medan det råder underskott av såväl hyresrätt, äganderätt eller bostadsrätt i centralorten, visar rapporten.

Situationen för bostadsmarkanden i länet är i princip den samma under år 2021 jämfört med 2020. Rådande situation i Östergötland motsvarar den nationella bilden, där cirka 30 procent av kommunerna har balans eller överskott och resten underskott på bostäder.

Störst befolkningsmängd i Linköping och Norrköping

Östergötland har en befolkning på närmare 470 000 invånare. Under 2021 ökade folkmängden med 2 546 invånare, ungefär 75 procent av denna ökning var i Linköping och Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer