Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på boxningsträning med tjejgruppen i BK30 Motala. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Boxningsboom i Östergötland: Tjejerna i Motala drar på sig handskarna

Publicerad

Många idrottsföreningar har brottats med att återfå medlemmar efter pandemins påverkan. Men i Motala har föreningen BK30 överträffat förväntningarna genom att locka till sig både fler medlemmar och en ökad representation av tjejer i boxningsklubben.

– Vi jobbar mycket med marknadsföringen och försöker nå ut till fler tjejer. Vi försöker också synas på sociala medier och vara ute på skolor och på andra platser. Det ger resultat, säger huvudtränare Mathias Svensson.

Boxningen ökar i Östergötland

Senaste statistiken från Riksidrottsförbundet visar att flera idrotter har lyckats återhämta sig från medlemsförluster som uppstod under pandemin. Dock pekar siffrorna på att intresset för kampsport har minskat generellt sett. Men i Östergötland ser vi istället en positiv trend där sporter som taekwondo och boxning har upplevt en dubbelt så stor ökning av deltagare, jämfört med 2019 års siffror.

– Det många här som har hittat boxningen som en träningsform, inte bara som en idrott, vilket är roligt, säger han.

Startade tjejgrupp

I april förra året var intresset så stort att 85 tjejer startade upp en egen tjejgrupp.

– Jag har alltid velat testa kampsport och har nu fått en mer positiv bild av boxning än tidigare. Dessutom har vi en så fin gemenskap här och alla stöttar varandra, säger Ana Jovasevic och drar på sig handskarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på boxningsträning med tjejgruppen i BK30 Motala. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Deltagartillfällen för boxning i Östergötland

År 2019: 16528

År 2023: 34221

Källa: Riksidrottsförbundet / RF-SISU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.