Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en träning hos Söderköping Basket. Tränare Kris Grundberg berättar mer om hur föreningen har återhämtat sig. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Efter de tuffa åren för Söderköpings Basket: ”Vi är tillbaka nu”

Publicerad

Tillsammans med många andra idrottsföreningar i landet tappade Söderköpings Basket många medlemmar under pandemin.

Men efter några utmanande år har nu barnen och ungdomarna hittat tillbaka och fyllt föreningen med liv och aktivitet igen.

– Det var mycket tuffa år. Vi hade i stort sett inga lag kvar efter pandemin och några gånger var vi på väg att ge upp, säger Kris Grundberg, ledare i Söderköping Basket.

Följ med på en träning hos Söderköping Basket i klippet ovan.

Men nu ser det ut som barn- och ungdomsidrotten i Östergötland har återhämtat sig efter pandemiåren. Det visar ny statistik för 2023 från Riksidrottsförbundet.

– Vi har fått många nya medlemmar och i dag har vi flera pojk- och tjejlag i olika årskullar, säger Kris Grundberg.

En av de nya spelarna i klubben sen ett halvår tillbaka är Ludvig Erenger som spelar i laget P12-13.

– Några av mina kompisar spelade och jag ville prova på. Jag har tidigare testat andra sporter men basket är mycket roligare, säger han.

Deltagartillfällen 7-25 år Östergötland (LOK)

2019: 2 230 721

2020: 1 996 968

2021: 1 906 881

2022: 2 091 650

2023: 2 286 670

Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan sju och 25 år. Genom LOK-stödet mäts varje år barn och ungdomars deltagande i föreningsidrotten.

Källa: RF-SISU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.