Se i klippet när Kris Grundberg från Söderköpings basket besöker Vammarskolan i Valdemarsvik. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Tuffa tider för ungdomsidrotten: ”Vi har tappat två årskullar under pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har Söderköpings basket tappat närmare 20 medlemmar och för två årskullar finns det inga lag kvar.

I ett försök att överleva som förening har laget gett sig ut på turné i skolorna för att värva nya spelare.

– För en liten förening är det förödande när det försvinner så många samtidigt och det är inte bara barnen som saknas. Utan föräldrarna är det svårt att ens ha en styrelse igång i klubben. Några gånger har vi varit nära att lägga ner, säger Kris Grundberg, sportansvarig för Söderköpings basket.

Svårt att rekrytera nya spelare

När pandemin slog till, och träningar och matcher blev inställda, blev det plötsligt svårt för många idrottsföreningar att värva nya medlemmar.

Söderköping

– Förut hade vi varje år en skolbasketturnering och det var ett mycket bra sätt att hitta nya intresserade. Nu ska vi äntligen arrangera det igen så jag hoppas det kommer att ge något, säger han.

Kris Grundberg lär ut basket till eleverna på Vammarskolan. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

”Barn är inte vana vid att gå till träningen” 

Samtidigt åker nu Kris Grundberg runt till olika skolor för att lära ut basket på idrottslektionerna.

– Hittills är det bara positivt. Alla är jättenöjda och det är ett bra sätt för barnen att få en personlig kontakt. Många säger att de är intresserade – men de måste också komma till hallen. Efter de här åren är många barn inte vana vid att gå till träningen utan fastnar hellre framför något datorspel, säger Kris Grundberg.   

Se i klippet ovan när Kris Grundberg besöker Vammarskolan i Valdemarsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet