I klippet möter du Ida Kregert Blomstrand, som jobbar som samordnare för rörelsesatsningen i skolan. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Ida lockar barnen till rörelse i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Studier visar att barn och unga rör sig för lite. Nu vill Riksidrottsförbundet med uppdrag från regeringen ändra på det.

Vi träffade Ida Kregert Blomstrand på RF-SISU Östergötland som jobbar som samordnare för projektet ”Rörelsesatsning i skolan”. 

Den här dagen är det Idrottens dag på Vikingavallen i Söderköping och Ida Kregert Blomstrand är på plats för att bygga upp stationer för olika aktiviteter.  

– Vårt uppdrag handlar om att brygga broar mellan skolan och föreningslivet. Det gör vi genom att låta lokala idrottsföreningar möta barnen på ett lekfullt sätt, och ge många en chans att prova på olika idrotter, säger hon.

Rörelse i skolan

Rörelse – en het fråga under pandemin

Flera studier visar att alltför många barn och unga sitter för mycket stilla. Och när pandemin slog till och idrottsaktiviteter stängdes ner aktualiserades problemet ytterligare.   

– Många blev stillasittande, både barn och vuxna, så rörelse blev helt plötsligt en hetare fråga helt enkelt, säger hon.

”Viktigt skapa rörelsenorm”

Målgruppen för Rörelsesatsning i skolan är barn från förskoleklass upp till årskurs 6, och Ida Kregert Blomstrand säger att det är viktigt att få barnen att upptäcka rörelse och idrott tidigt i livet.

– Det är jätteviktigt att skapa en rörelsenorm från när barnen är små, för det har de en stor vinning av resten av sina liv, säger hon. 

I klippet ovan möter du Ida Kregert Blomstrand, som jobbar som samordnare för rörelsesatsningen i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rörelse i skolan

Mer i ämnet