”Jägare har känt sig förföljda och när man närmat sig så har personerna dragit upp huvor för ansiktet”, säger Thomas Rasch, stationsbefäl, polisen i Visby. Foto: TT

Maskerade aktivister förföljde rävjägare

Uppdaterad
Publicerad

Under de pågående tävlingarna i Räv-SM på Gotland har en konflikt blossat upp mellan de tävlingsdeltagande jägarna och djurrättsaktivister.

Under dagens tävlingar har polisen larmats till en av tävlingsplatserna då några jägare ska ha känt sig förföljda av maskerade aktivister. Enligt polisen finns två patruller på plats i området.

– Någon från Räv-SM har känt sig förföljda av minst tre personer i en bil. När man närmat sig så har personerna dragit upp huvor för ansiktet, säger Thomas Rasch, stationsbefäl hos polisen i Visby.

Enligt polisen så ska också ett antal fordon som tillhör jägare fått däcken tömda på luft under natten till fredagen.

Foto: SVT / Patrik Widegren

”Man har blåst i trumpeter och haft sig” – se inslaget om händelserna på Gotland här

Rävarna ska inte skjutas

Räv-SM är inte en tävling som går ut på att skjuta rävarna, utan där jakthundar bedöms för sin förmåga att jaga och spåra räv inom ett visst område.

Men djurrättsaktivister menar att rävarna stressas och kritik och hot har riktats emot arrangemanget.

– Djurrättsaktivister har ringt upp vår lokala hantverkare och sponsorer med mer eller mindre dolda hot. Efter det har man inte klarat av att ta diskussionen, utan gått in på internet och skrivit ner företaget med dåliga recensioner, säger Tore Timgren, till radio P4 Gotland.

Utvecklingen har gjort att lokala sponsorer och djurförsäkringsbolaget Agria hoppat av arrangemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.