Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det politiska spelet i Linköping fortsätter och samtalsklimatet hårdnar. – Under mina tolv år i stadshuset har jag aldrig varit med om något liknande, säger Kristina Edlund (S). Foto: August Askbom/SVT

Bråket om skolnedläggningar fortsätter i Linköping – beslut ska utredas

Publicerad

Beslutet att lägga ner grundskolor och förskolor i Linköping fortsätter att skapa irritation. På ett extrainsatt kommunstyrelsemöte krävde idag oppositionen att frågan ska utredas ordentligt och att ärendet ska avgöras i kommunfullmäktige.

I förra veckan beslutade barn- och ungdomsnämnden i Linköping att fyra grundskolor och elva förskolor ska läggas ner. Beslutet togs i nämnden där det sittande styret, Socialdemokraterna och Moderaterna, har majoritet.

Nu vill oppositionen att skolnedläggningsbeslutet ska tas upp i kommunfullmäktige istället där styret är i minioritet.

– Vi anser att att beslutet är av principiell beskaffenhet, alltså att det har extra stor betydelse för Linköping som stad, säger Cecilia Helber, oppositionsråd för Linköpingslistan.

Upp till kommundirektören

Vid dagens sammanträde beslutades det att kommundirektören nu ska utreda huruvida ärendet, enligt kommunallagen, ska lyftas till kommunfullmäktige eller inte. En onödig process enligt styret.

– Frågan har redan lyfts flera gånger från oppositionen och tjänstemän har utrett ärendet och kommit fram till att skolnedläggningsbeslutet fattats på ett korrekt sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Uppiskad stämning

Debatten kring skolnedläggningarna har kantats av ett hårt samtalsklimat och debatten har emellanåt varit hätsk. Nedläggningsbesluten har även överklagats till förvaltningsrätten som ska undersöka lagligheten av processen.

Hör politikerna om läget i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.