Bränd mark ökar naturens mångfald

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan brann det rejält i Fjällmossens naturreservat. Stora granar förvandlades till ved. Mossa jämnades med marken.

Men det var ingen vanlig skogsbrand, tände på gjorde nämligen länsstyrelsen i Östergötland som regelbundet genomför såndana här naturvårdsbränningar. Idag, två år senare, ser man syftet med branden.

– Det är att öka den ekologiska mångfalden och bevara naturvärden, säger Annika Fosslund, biolog på länsstyrelsen. Vi vill ha till en skiktad tallskog och det blir det genom återkommande bränder, annars kommer granen att ta över ett sånt här område. Det vill vi inte, utan här vill vi att det ska vara en tallskog med alla de arter som lever i tallskogen.

Ny skalbagge

Ja, trädens död blir insekters bröd. På två år har bland annat olika slags skalbaggar, växter och mossor börjat etablera sig här på det 22 hektar stora området på gränsen mellan Östergötland och Sörmland.

– Sedan har vi också en art som är ny i Östergötland som heter vithornad barkskinnbagge. Det är vi jätteglada för men det kanske är lite nördigt, säger Annika Forsslund och skrattar.

Hon visar på en trädstam spår efter olika insekter.

– Här kan vi också se hål som hackspettar gjort för att få tag på de små gynnarna som lever loppan här inne.

 Men Annika Forsslund är ändå inte helt nöjd.

– Vi hade hoppats på att se lite mer marksvampar som lever i symbios med tall.

Söker EU-bidrag

I Sörmland och på Gotland har inga naturvårdsbränningar gjorts men i Östergötland genomförs ungefär en per år. Och fler vill man göra, länsstyrelsen har nämligen gått ihop med 13 andra län för att gemensamt söka bidrag från EU.

Om tio år tror Annika Forsslund på en glesare och därmed varmare skog med fler lövträd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.