Sjöräddningen hjälpte till med transporter och släckning vid branden på Flisö. Foto: SSRS ArkösundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brand spred sig snabbt på skärgårdsö

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand spred sig snabbt på Flisö, strax nordost om Harstena, i Valdemarsviks kommun. Räddningstjänsten fick hjälp av Sjöräddningen att transportera sin personal till platsen. Vid 16-tiden uppgav räddningstjänsten att branden var helt omringad och under kontroll.

Larmet kom 13.40 och räddningstjänsten skickade 12 personer från Valdemarsvik och Arkösund till Flisö. Det ska enligt Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, inte vara bebott där det brinner.

– Vi har personal som ska hämtas upp vid Fyrudden av Sjöräddningen för att ta sig ut och det kan ta några minuter. I nuläget finns det ingen spridningsrisk till själva Harstena, sa RTÖG:s vakthavande befäl Pedher Helmer.

Släckningsarbete på Flisö i Gryts skärgård. Foto: SSRS Arkösund

RTÖG meddelade att elden spred sig relativt snabbt i den starka vinden och att den yta som brann var cirka 100 kvadratmeter. Enligt uppgifter från en boende på Harstena var det lokala brandvärnet först på plats och slogs mot elden i cirka 40 minuter innan räddningstjänsten kom dit.

Frivilliga deltar

– På en skala mellan ett och sex bedömer vi den här branden som en fyra, och det är relativt högt.

Klockan 14.55 uppgav RTÖG på sin sajt att ett 20-tal frivilliga deltog i brandbekämpningen tillsammans med räddningstjänst och Sjöräddningen. Elden skulle fortfarande sprida sig norrut men RTÖG räknade med att ha den under kontroll vid 16-tiden. Inga personer ska ha skadats under insatsen.

Vid-16-tiden meddelade RTÖG att det inte längre brann med öppna lågor samt att branden var helt omringad och under kontroll. Deras prognos är att de måste stanna tre till fem timmar innan de kan lämna Flisö. Vid 18.30-tiden uppgav räddningstjänsten att de var klara på platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet
Sjöräddningen hjälpte till med transporter och släckning vid branden på Flisö. Foto: SSRS Arkösund
Foto: SVT