Foto: Privat/TT

Brandläget på Gotland stabilt

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsledningen avvaktar med att evakuera Vänge kyrkby på Gotland eftersom att spridningsrisken bedöms vara låg. Men det är vädret som styr och beslutet kan snabbt komma att ändras.

Ändrade vindförhållanden under natten innebar att den brand som rasar mellan Vänge och Buttle på Gotland bedömdes kunna hota Vänge kyrkby, med ett 50-tal hushåll. Men strax före tio kom beskedet att det inte blir någon evakuering.

– Just nu är beslutet att vi inte evakuerar de närmaste timmarna, säger räddningschef Dick Svennefelt till SVT Nyheter.

Kan ändras

Han säger att spridningsrisken för närvarande bedöms vara låg, men understryker att beslutet kan komma att ändras.

– Med vattenbombning från helikoptrar har vi stabiliserat den norra delen av brandområdet så att personal kan gå in på marken och släcka. Men det kan ändras mycket snabbt, vädret som styr oss helt och hållet.

I södra delen av brandområdet brann det fortfarande med öppna lågor på vissa håll. Boende i området uppmanas att tills vidare hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

”Faran är inte över än”

Lars Thomsson bor i Vänge, drygt en och en halv kilometer från brandområdet. Den täta röken som tidigare låg över området har nu lättat.

– Just nu pågår efterbekämpningsarbetet för fullt här. Men det har börjat blåsa igen och faran är inte över än. Det kan blossa upp igen, säger han till SVT Nyheter.

Lars Thomssons gård ligger 1,5 kilometer från branden, men han har mark som ligger betydligt närmare. En hage har brunnit ner till hälften och precis som flera andra av de boende i området äger han skog. Skog som nu är hotad.

– Just nu ser man inget som brinner utan det pyr här och där. Vilka konsekvenser det här får vet jag inte nu. Jag är ute och söker genom min skog och det är hög aktivitet. Många tunga fordon som jobbar febrilt.

Inget regn

Ingen nederbörd är på gång som kan hjälpa till med släckningsarbetet på Gotland, enligt SMHI.

– Det kommer att bli allt torrare när man tittar på prognosen för markfuktighet, säger Sandra Andersson vid SMHI.

Det enda positiva ur brandsynpunkt är att vindarna väntas bli svaga vilken minskar spridningsrisken.

Helikoptrar vattenbombar

I dag skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utrustning för att släcka skogsbranden, som hittills härjat på ett område på omkring 1.000 gånger 1.500 meter. Polisen har spärrat av flera vägar i området. Även Kustbevakningens flyg har deltagit i insatsen för att få en överblick av brandens spridning.

Räddningstjänsten på Gotland har byggt upp ett slangsystem i det 15 hektar stora området som brinner. Tre helikoptrar deltar i vattenbombningen, och arbetet pågår fram tills det mörknar. Vattentillgången är god. Vatten hämtas från en bevattningsdamm i Bjärges och från uppställda takbilar, skriver Region Gotland i ett pressmeddelande sent på lördagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotlandsbranden

Mer i ämnet