Bränder och glaskross i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till lördagen drabbades Linköping av ett flertal fall av skadegörelse, framförallt i stadsdelarna Lambohov, Ryd och Skäggetorp i Linköping. Bränder har anlagts i fordon, skolor/förskolor och återvinningshus.

Den omfattande skadegörelsen började strax före klockan två då larm gick om att en bil börjat brinna på Plöjaregatan i Lambohov. Några minuter senare började brinna i en husvagn på Tröskaregatan. Branden spred sig därefter till sex andra husvagnar och husbilar som stod parkerade intill.

En mindre täckt lastbil som samtidigt stuckits i brand vid Lambohovshallen började rulla, stannade mot en husvägg där ett bostadshus var nära att fatta eld innan branden kunde släckas.

Vid 2:30-tiden kom larm om brand i ett återvinningshus i stadsdelen Ryd och ytterligare en bilbrand, den här gången i stadsdelen Berga.

Vid 3:30-tiden om skadegörelse i Skäggetorp. Fönster hade krossats på Nygårdsskolan och någon hade också brutit sig in och försökt tända på i ett klassrum. En polispatrull som var snabbt på plats kunde dock släcka elden innan den hunnit ta sig.

Ungefär samtidigt rapporterades ett rum på förskolan Rågången i Skäggetorp stå i brand. Även den branden släcktes av polisen.

Inga personer har kommit till skada, och vare sig polis eller brandmän har utsatts för stenkastning eller andra attacker.

-Vi ser nattens händelser som en avknoppning av vad som hänt i Stockholmsområdet de senaste dagarna, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid Östgötapolisen.

Sammanlagt har Polisen hanterat strax över 120 ärenden under natten. 19 personer har omhändertagits på grund berusning eller ordningsstörning.

Ingen person som misstänks ligga bakom nattens skadegörelse har dock kunnat gripas.

-Tyvärr. Vi vet ganska väl vilka som varit i rörelse på de olika platserna. Det rör sig mest om unga personer. Men vi har svårt att koppla någon direkt till en enskild händelse, säger Torbjörn Lindqvist.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.