Räddningstjänst och SOS Alarm i Östergötland kommer att ta hjälp av SMHI:s satelliter för att upptäcka bränder i naturen. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Brandsäsongen är på gång – satelliter hjälper till att spana i Östergötland

Publicerad

Till sommaren kommer både räddningstjänsten och SOS Alarm i Östergötland att ha hjälp av SMHI:s satelliter för att upptäcka bränder i naturen.

Det är MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, som samarbetar med SMHI, räddningstjänster runt om i landet och SOS Alarm för att snabbare kunna upptäcka bränder. Framför allt vill man med tekniken snabbare kunna lokalisera bränder i glesbebyggda områden.

Satelliterna som rör sig i en bana runt jorden känner av värmestrålning och kan på så sätt identifiera en potentiell brand. När satelliterna känner av värme skickas en signal till larmcentralen med koordinater till vart branden är. 

Provats sedan 2020

För att branden ska kunna upptäckas måste den vara lite större än en eld som blir när man grillar, och koordinaterna kan ha en viss felmarginal på några meter, men forskningsledare Adam Dybbroe på SMHI, säger att de ändå är till stor hjälp. 

– I 24 procent av fallen i hela Sverige var satelliterna före SOS Alarm med att upptäcka bränderna, berättar han. 

Satelliterna har provats sedan 2020 men i sommar blir första säsongen där både Räddningstjänsten och SOS Alarm är inkopplade. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan satelliter hjälpa till att hitta bränder? Stefan Andersson, handläggare på MSB, förklarar. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.