Se bilder från cermonin i Linköping. Foto: Linus Svensson/Saab

Brasilien tog emot det första Gripen-planet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen lämnade Saab formellt över det första av 36 beställda Gripen-plan till Brasilien vid en ceremoni i Linköping.

Vid ceremonin närvarade försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Brasiliens motsvarighet Fernando Azevedo e Silva. Även chefen för Brasiliens flygvapen – general Antonio Carlos Moretti Bermudez var på plats, liksom den svenske flygvapenchefen general Mats Helgesson.

– F-39 Gripen innebär ett betydande teknologiskt kliv för stridsflyget i brasilianska flygvapnet. Det är också ett mycket bra exempel på gemensam utveckling baserat på överföringen av teknologi och främjandet av försvarsindustrin, säger general Antonio Carlos Moretti Bermudez, chef för det brasilianska flygvapnet, i ett pressmeddelande.

Leveranser inleds 2021

Flygtesterna kommer nu att påbörjas i Sverige. I slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien där flygtesterna kommer fortsätta. Under 2021 kommer leveranserna till det brasilianska flygvapnet att inledas.

Gripen-affären med Brasilien gjordes upp sommaren 2015 och är värd omkring 40 miljarder kronor. Förutom Sverige så har fyra länder Gripen i tjänst – Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand.

Foto: Lasse Hejdenberg/Saab

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet