Foto: TT/ Rudar Vidar

Regnbristen hotar granskogens överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

Den stora bristen på regn gör att granskogarna i södra Sverige mår allt sämre i den omfattande torkan.

Aldrig tidigare har det funnits så mycket skog i landet och den tätplanterade granen gör att det lilla regn som kommer inte når ner till marken utan hamnar på täta grenar och dunstar. Samtidigt har bland andra Östergötland de lägsta grundvattennivåerna på 80 år.

Ändra skogsbruket och plantera glesare, menar SMHI:s experter. Det har vi inga planer på, det blir för låg lönsamhet och vi måste se problemet på längre sikt, menar skogsbolaget Södra.

Regnbrist stressar träden

Träd är som människor. När de blir stressade blir de lättare sjuka. Bristen på regn under senare år stressar träden. Något skogsägaren Bo Lindborg i Björkfors i södra Östergötland har märkt.

– Vi kan se här uppe, här har vi torrtoppar och det är en krabat som heter dubbelögad bastborre som slår sig på träden när de försvagas av torkan. Den tar normalt bara toppar men på grund av det inte regnar så tar den hela träd också, säger skogsägaren Bo Lindborg när vi följer med på en vandring i hans skog Björkfors.

Skogsägaren Bo Lindborg och SVT:s reporter Kjell Lundström Foto: SVT

Röda glesa granar

I Skogsstyrelsens färska rapport över skogsskador 2016, så pekas torkan ut som ett problem i södra Sverige. Främst är det granar som drabbas.

– Absolut ser vi sådana tendenser och det håller vi utkik på, för vi börjar få lite röda granar och de börjar bli glesa i barren, säger Carl Johan Olsson på södra skogsägarna.

Skräcken från skogsägarhåll är att den fruktade granbarkborren genom torkan ska börja invadera skogen.

Barkborren har borrat hål i stammen för att lägga ägg. Foto: SVT

– Får vi stora svärmningar och stora angrepp då år det stora värden som går förlorade. Det handlar om miljardbelopp i förluster om man lägger samman viltskador och torkan. Det är oerhört viktigt att man är med tidigt och att man tittar över sina skogar, säger Carl Johan Olsson på Södra skogsägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.