Vattnet når inte ner när det regnar, säger Nilclas Hjert på SMHI om den täta skogen. Foto: SVT/TT

SMHI vill se ändrat skogsbruk – möter kritik

Uppdaterad
Publicerad

SMHI anser att skogen är för tät och behöver planteras på annat sätt. Men skogsägarna är kritiska till den teorin.

SMHI i Norrköping har börjat titta på sambandet mellan de låga grundvattennivåerna och det moderna skogsbruket. Anledningen är den låga nederbärden.

– För Östergötlands del får man gå tillbaka till 1930-talet för hitta så låga nederbördsmängder som det är nu, säger Niclas Hjert, hydrolog på SMHI.

Mer skog än någonsin

I hela Sverige och i de regnfattiga landskapen Östergötland och Småland har antalet träd i skogen stadigt ökat  och under de senaste 60 åren har träden fördubblats och det här bidrar till att regnet inte når marken.

– I ett skogtätt område så bildas det inte alls lika mycket grundvatten som man får i ett öppet landskap.

Skorsten och paraply

Problemet med för mycket skog på platser där det faller lite nederbörd är att träden fungerar som både skorsten och paraply.

– Ja träden fungerar som skorstenar av vattenånga från marken. Man har en transport av vatten genom träden ut i atmosfären. Dessutom innebär ju skog att en del nederbörd aldrig kommer ner till marken utan dunstar från grenarna, säger Niclas Hjert, hydrolog på SMHI.

Annat skogsbruk

SMHI går nu till och med så lång att man tror på en annan typ av skogsbruk för att klara skogens framtid i det regnfattiga sydöstra Sverige

– Då ska man ha en annan strategi för skogsplantering här än i andra delar av landet där man har överskott på regn och grundvatten, säger Niclas Hjert, hydrolog på SMHI.

Foto: SVT

– I dagsläget ser jag ingen anledning att ta till några stora förändringar. Det här är något som vi får följa under en längre tid, säger Carl Johan Olsson på Södra skogsägarna.

– Det är en faktor som vi måste ta hänsyn till när vi har klimatförändring. säger Niclas Hjert, hydrolog på SMHI.

– Ur ett grundvattenperspektiv så påverkar skogen väldigt lite, det menar Carl Johan Olsson på Södra skogsägarna.

Konflikt och kritik

Skogsägarna är kritiska till SMHI:s teorier. När grundvattenmagasinen fylls på under vinterhalvåret så förbrukar inte skogen så mycket vatten, det menar skogsägarna. SMHI är däremot kritiska till de täta skogsplanteringarna.

– Det är inte mycket vatten som når ner när det regnar, säger Nilclas Hjert på SMHI.

– Det är inget alternativ att plantera skogen glesare. Skogsägarnas lönsamhet bygger på att vi kan ha bra välskötta skogar med täta bestånd, säger Carl Johan Olsson på Södra skogsägarna.

Carl-Johan Olsson, skötselledare Södra Skogsägarna Foto: SVT

Plantera rätt annars dör granen

Södra skogsägarna har ett annat recept för framtiden. Det handlar om att plantera rätt träd på rätt mark

– Vi har många skogsägare som på grund av en annan problematik med viltets framfart inte vågar plantera så mycket tall som man borde göra och då blir det gran på fel mark. Det är oftare torrare marker och det i kombination med torrår gör ju saken ännu värre, och då kommer granskogarna att dö, säger Carl Johan Olsson på Södra skogsägarna.

Se tv-inslaget här: ”Tät skog bidrar till lågt grundvatten”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.