Foto: SVT

Bristande datorkunskap kan ligga bakom studiecirklarnas tapp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet deltagare i studiecirklar minskar i landet. För vissa kan bristande datorkunskaper vara en orsak till att välja bort kurserna.

Datorerna är på och ett noggrant detektivarbete är igång. Det handlar om en studiecirkel i släktforskning, en av de mer populära kurserna nuförtiden.

– Tillgängligheten har blivit mycket bättre. Förr fick man ju sitta på landsarkivet och hålla på. Nu kan man sitta hemma, säger kursledare Mats Ekedahl.

En stor teknikutveckling har skett inom släktforskningen. Idag finns de flesta uppgifterna samlade i databaser.

– Jag började med mikrofiche en gång i tiden. Nu har vi det ju så bra att vi har allt på datorn, berättar kursdeltagaren Maj-Britt Jepsson.

”Borde vara med och sponsra”

Som SVT Nyheter Öst berättat tidigare minskar antalet deltagare i studiecirklar. Priset kan vara en orsak, och även om det inte är fallet i släktforskargruppen i Visby, kan också bristande datorkunskaper vara en faktor som håller framförallt äldre borta från vissa kurser tror Mats Ekedahl.

– Det är synd. Vi har här på Gotland ungefär 2.500 personer som inte klarar av det nödvändigaste med datorn, säger han.

Mats Ekedahl menar att samhället, och företagen som lägger ut allt mer service på internet, borde ha ett intresse av att bekosta kurser.

– Vem är det som tjänar på att de här lär sig datorer? Ja bankerna till exempel, eller Destination Gotland. Jag tycker att de borde vara med och sponsra det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.