Arkivbild. Polishuset i Norrköping. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Brott ska hanteras snabbare – nytt arbetssätt ska prövas i Norrköping

Publicerad

Regeringen beslutade idag att försöksverksamheten med en snabbare hantering av brottmål ska prövas i fler delar av landet från och med januari 2021. Norrköping är en av de nya försöksorterna.

Försöksverksamheten startade i januari 2018 i norra Stockholm och byggdes i år ut till att omfatta hela Stockholm.

– Försöket som hittills genomförts i Stockholm har fallit väl ut och nu ser vi till att arbetssättet kan testas också i andra delar av landet, däribland Norrköping. Snabbförfarandet ger en snabb och tydlig reaktion på brotten samtidigt som det frigör utredningsresurser till allvarligare brottslighet, säger Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, i ett uttalande.

Norrköping

Arbetssättet bygger på att polisen sätter in direkta utredningsåtgärder vid ett ingripande och att misstänkta redan på brottsplatsen kan få information om när det kan komma att hållas en domstolsförhandling.

De vanligaste brotten som hanterats i försöksverksamheten är narkotikabrott, stöld från butik, olovlig körning och rattfylleri.

Andra försöksorter där arbetssättet ska testas är Gävle, Göteborg, Hudiksvall, Karlstad, Luleå och Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet