Brunnar sinar i Ödeshög

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var extremt torrt och under april månad i år har regnet lyst med sin frånvaro. Redan i slutet av april och nu i början av maj har räddningstjänsten fått köra ut vatten till sinade brunnar i Ödeshög.

Hör Mats Jansson stf räddningschef om den rådande situationen i klippet ovan.

Det är mycket torrt i marken på flera håll. Tidigare har det varit eldningsförbud i stora delar av landet och idag gick SMHI ut med en varning angående risk för skogsbrand.

Läs mer: Grundvattennivån i Östergötland – så är läget i din kommun

Redan under sommaren 2016 fick räddningstjänsten i Ödeshög börja fylla på sinade brunnar. Då fylldes brunnar vid 151 tillfällen.

Sommaren 2017, hade många valt att borra djupare brunnar och då fick räddningstjänsten in 73 beställningar. Sommaren 2018 fylldes 32 brunnar.

”Vanligtvis brukar vi få åka ut i slutet av juni”

Hittills i år har de varit ute på två påfyllningar, men aldrig tidigare har de varit ute så tidigt som april.

– Vanligtvis brukar vi få åka ut i slutet på juni, början på juli, säger Mats Jansson.

Hushåll med egen brunn kan beställa vatten från räddningstjänsten. Priset är drygt tretusen kronor för tio kubik dricksvatten. Men det finns ingen garanti att vattnet stannar kvar i brunnen.

– Hos vissa har vattnet försvunnit på två timmar och vi har fått komma dit både två och tre gånger, säger Mats Jansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.