Fett ska brännas med brunt fett, enligt ny forskning. Foto: Scanpix

Brunt fett ger hopp för fetmabehandling

Uppdaterad
Publicerad

Forskarna är nu ett steg närmre att förstå varför vi utvecklar fetma. Ledtråden är att människor och råttor har samma sorts bruna fett.

Rönen öppnar för framtida läkemedel som utnyttjar de bruna fettcellernas förmåga att förbruka kalorier. Till skillnad från vita fettceller som lagrar kroppens överskottsenergi i form av fett har bruna fettceller den unika egenskapen att kunna förbränna energi och omvandla den till värme.

– Vi vet redan idag att de av oss som har mer brun fettväv har mindre risk att utveckla typ 2-diabetes. Med de nya resultaten skulle vi på sikt kunna utveckla metoder för att stimulera den bruna fettväven, så att en del av den överskottsenergi vi har i form av fettväv kan förvandlas till värme. En sådan behandling skulle både förebygga fetma och minska risken att insjukna i fetmarelaterade sjukdomar, säger Sven Enerbäck, professor i medicinsk genetik vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Vi har utvecklat en metod att hitta brunt fett i kroppen med magnetkamera. I den aktuella studien har vi undersökt avlidna med magnetkamera och sedan tagit ut vävnadsprover som analyserats genetiskt vid professor Enerbäcks labb, säger Magnus Borga, professor vid Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering vid Linköpings universitet.

Studien publiceras nu i tidskriften Nature Medicine och visar för första gången att människan har minst två olika sorters bruna fettceller. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.