Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett område i Skäggetorp i Linköping spärrades av efter misstankar om skottlossning. Foto: Niklas Luks

Brutal skjutning i Linköping – hovrätten mildrar fängelsedom

Publicerad
Göta hovrätt mildrar påföljden för den 22-åring som dömdes som skyldig till ett mordförsök i stadsdelen Skäggetorp i Linköping den 25 november förra året.

Linköpings tingsrätt dömde 22-åringen till 12 års fängelse, men hovrätten kortar nu straffet till 10 år.

I sak är hovrätten överens med tingsrätten; det var 22-åringen som sköt 24-åringen och han gjorde sig därmed skyldig till brottet försök till mord. Dock med den skillnaden att hovrätten bedömer det som att 22-åringens uppsåt ”inte sträckt sig längre än till så kallat likgiltighetsuppsåt”. Därför mildrar man straffet med två år.
I övrigt fastslår hovrätten skadeståndet på 142 300 kronor som 22-åringen ska betala till 24-åringen.

Köpte knark av ”fel” säljare

Orsaken till mordförsöket ska ha varit att 24-åringen köpt narkotika av någon annan än 22-åringen för att sedan sälja den vidare i Skäggetorp.
22-åringen har kopplingar till X-team, som dominerar knarkhandeln i området. X-team är en av de grupperingar som lyder under det kriminella MC-gänget Bandidos.

Den 15 februari i år mördades en kusin till 24-åringen när någon sköt rakt in i en lägenhet i Skäggetorp. I den lägenheten brukade 24-åringen övernatta när han besökte sin familj.

Gick emot tystnadskulturen

24-åringen berättade inför domstolen att mordet på kusinen var en direkt följd av att han själv gått emot tystnadskulturen som råder i stadsdelen och pratat med polisen.

– Att hovrätten dömer till försök till mord är en upprättelse för det oerhörda lidande som min klient och hans familj har fått utstå. Min klients uppmaning till ungdomar efter mordförsöket är att hålla sig borta från narkotika och att det inte är värt att riskera sitt eget liv eller sin familjs liv för narkotikan. Men domen är också en upprättelse för samhället och Skäggetorp där hovrättens dom är en seger över den tystnadskultur och det mycket allvarliga dödshot som riktats mot min klient och hans familj för att han medverkat i utredningen och inte låtit sig tystas ner, säger advokat Evin Cetin, 24-åringens ombud.

24-åringen och hans familj lever nu med skyddad identitet på hemlig ort.

Advokat Evin Cetin. Foto: Pressbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet