Bryggaren Andreas Fejes är i stort sett positiv till Linköpings kommuns avgifter för tillsyn av gårdsförsäljning, men han anser att alla avgifter blir betungande. Foto: Hadeel Ibrahim

Så ska gårdsförsäljningen gå till i Linköping – Bryggare: ”Jag är jättepositiv”

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun har beslutat att prövning av tillstånd för gårdsförsäljning av alkohol kostar 8 800 kronor. För dem som redan har serveringstillstånd blir avgiften 4 395 kronor.

– Jag är jättepositiv! Hade det däremot inte blivit en separation av avgifterna för oss som redan är igång hade jag blivit ganska upprörd, säger Andreas Fejes, ägare till Vreta Kloster bryggeri.

”Dyrt med alla tillstånd”

Gårdsförsäljning tillåts från 1 juni men den som vill sälja måste också få tillstånd av kommunen, vilken också ska utöva tillsyn. Det sistnämnda kommer i Linköping kosta 1 540 kronor per år. Här kommer försäljning vara tillåten alla dagar mellan klockan 10 och 20.

– Jag är positiv till Linköpings kommuns hållning i alkoholfrågor i stort. Men det är väldigt dyrt med alla olika typer av tillstånd vi måste ha.

Kunskapshöjande aktivitet

De som vill ha gårdsförsäljning måste till att börja med informera om alkoholens skadeverkningar både muntligt och skriftligt.

– Folkhälsomyndighetens förslag om 45 minuters kunskapshöjande aktivitet känns som det kommer direkt ifrån nykterhetsrörelsen. Det är inget problem för mig som redan har 1 000 till 1 500 besök per år, men de mindre producenterna har reagerat mot detta.

Enligt alkohollagen måste den som söker tillstånd även ha klarat av ett särskilt kunskapsprov. Något som förhoppningsvis är möjligt redan 1 juni i Linköping.

I videon nedan kommentar två producenter riksdagens beslut om gårdsförsäljning.

Delad bild. Till vänster person i svart tröja, till höger person håller i en flaska mjöd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bryggarna Kalle Andersson på Gotland och Camilla Karlsson i Östergötland ger sin syn på förslaget om gårdsförsäljning i videon. Foto: Patrik Widegren och Carl Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.