Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kommentera det ekonomiskt svåra läget för mikrobryggerier i Sverige. Foto: Hadeel Ibrahim

Ebba Busch (KD) om bryggerikrisen: ”Vi ser att ni lider”

Publicerad

Det är ekonomiskt tufft för många mikrobryggerier runt om i landet. Ett av förslagen som på regeringsplan diskuteras för att lätta ekonomin är gårdsförsäljning.

– Det ska gynna besöksnäringen, turismen och landsbygden. Jag ser fram emot att hitta en bra utformning på ett nytt förslag från regeringens sida, säger Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister.

SVT Nyheter Öst träffade ministern under ett besök i Linköping under veckan.

– Vi arbetar just nu med den här frågan och vi har gett ett tydligt besked att vi ska se till att gårdsförsäljning blir av i Sverige, men på ett sätt som värnar monopolen som ligger i grunden, säger hon.

Bryggeriägaren: ”Inte ekonomiskt avgörande”

Andreas Fejes äger ett mikrobryggeri utanför Linköping. Han ser positivt på förslaget om gårdsförsäljning, men han menar att det inte är där som lösningen ligger.

– Gårdsförsäljningen skulle vara gynnsamt att erbjuda en mer positiv kundupplevelse för kunder. Däremot kommer det inte att innebära ett stor ekonomiskt tillskott. Det är inga volymer vi pratar om, säger han.

Fejes ser istället att en differentierad alkoholskatt, med lägre skattesats för småbryggerier, är nyckeln för att småbryggerier ska klara sig ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.