Foto: SVT

Busschaufför sålde falska resekort i stor skala

Uppdaterad
Publicerad

Busschauffören sa att han tjänat pengarna på att plocka jordgubbar. Men enligt åklagaren har mannen i Östergötland fått in 100.000-tals kronor genom att manipulera och sälja resekort.

Det var i juni 2016 som polisen gjorde en husrannsakan hemma hos busschauffören. 

Det hade då under en tid funnits misstankar inom Östgötatrafiken att allt inte stod rätt till när det gällde chaufförens hantering av resekort. Ett ombud i Motala hade fattat misstankar och inre spaning påbörjades.

Rör sig om större belopp

I samband med husrannsakan hittade polisen resekort och flera hundra tusen kronor i kontanter. Enligt åklagaren kan Östgötatrafiken visa att det rör sig om minst 500.000 kronor som försvunnit. Linköpings tingsrätt har därför beslutat om kvarstad och kronofogden har säkrat egendom motsvarande det beloppet.

Men åklagaren Eva Kokkonen tror att det bara är en del av de olagliga pengar som chauffören tjänat på att manipulera och sälja resekorten.

”Var har de fått alla pengar ifrån?”

– Parets privatekonomi är synnerligen god. De har två fina bilar, stora belopp på banken och inga lån. De är ju inga höginkomsttagare, så var har de fått alla pengar ifrån? Det kan inte förklaras med legala inkomster, säger Eva Kokkonen.

Enligt åklagaren har paret ändrat sina uppgifter över tid, när det gäller hur pengarna har kommit in. Bland annat ska de ha tjänat extra pengar genom att plocka jordgubbar.

Åklagare Eva Kokkonen har hand om ärendet. Foto: SVT

Avancerade metoder

Hur bedrägeriet ska ha gått till är ännu inte helt fastställt, men Eva Kokkonen menar att det rör sig om avancerade metoder. 

– Han har ju fuskat på pengar på kort som inte existerat i verkligheten. Alltså det har sett ut som att resenärer har köpt och betalat för kort, men det har de inte gjort, säger Eva Kokkonen.

Busschauffören och hans hustru satt i somras häktade i tre veckor, men fick släppas då polisen inte hade resurser att utreda fallet.

Förnekar allt kategoriskt

Utredningen mot mannen har nu pågått i flera månader. Eva Kokkonen hoppas kunna väcka åtal i april.

– Jag hoppas det. Men det är oerhört mycket papper och material att gå igenom. Och det blir inte lättare av att chauffören inte alls medverkar. Han förnekar allt kategoriskt. Han förnekar till och med sina egna SMS, säger Eva Kokkonen.   

Mannen är misstänkt för grovt bedrägeri och hustrun för grovt häleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.