Byggrekord i Vadstena – högsta siffrorna på över 40 år

Publicerad

83 bostäder byggdes under 2021 i Vadstena kommun. Det är de högsta siffrorna sedan Vadstena åter blev egen kommun 1980.

Vadstena är en liten kommun. Här bor runt 7 500 invånare. Med andra ord är 83 nya bostäder ett märkbart tillskott. I siffran finns olika typer av boende, radhus, villor och trygghetsboende för äldre.

Att det nu byggs så mycket beror dels på intresse för att flytta till Vadstena, dels på att detaljplaner har blivit färdiga.

– Nu de senaste åren har det ju verkligen funnits möjlighet att bygga i Vadstena, säger stadsarkitekten Petter Frid.

Svallvågor

Sedan ett antal år har det byggts mycket i lite större städer, som Norrköping och Linköping. Nu har svallvågorna nått ut till mindre kommuner. Vadstena är inte den enda östgötska kommunen där det är något av en byggbom. I Mjölby och Söderköping har det gått 30 år sedan det byggdes lika mycket som idag.

I framtiden kan det möjligen bli problem att låta Vadstena växa hur mycket som helst. Skälen är bland annat läget vid Vättern. I klippet ovan kan du höra mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.