Karin Comstedt-Webb, hållbarhetschef hos Cementa. Foto: Sofia Ekström / SvD / TT, SVT

Cementa släppte ut mer koldioxid än man uppgett

Uppdaterad
Publicerad

Cementas redogörelse över hur mycket koldioxid man släppt ut under åren 2019-2020 stämmer inte. Detta enligt Naturvårdsverket som nu räknar upp siffrorna med 20,000 ton.

Cementa ser dock beslutet som en naturlig del av systemet med utsläppsrätter.

– I förhållande till våra sammanlagda utsläpp så handlar det om en ganska liten del. Och det handlar i grund och botten om det systematiska förbättringsarbetet som är en del av hela systemet med utsläppshandel, säger Karin Comstedt-Webb, hållbarhetschef på Cementa.

Måste köpa fler utsläppsrätter

Enligt Naturvårdsverkets nya siffror så släppte Cementa ut 1 467 600 ton koldioxid år 2020, och 1 548 979 ton år 2019. Uppräkningen innebär att Cementa nu måste köpa fler utsläppsrätter.

– Det är klart att det blir en kostnad för oss. Vi har inget problem med att bli bättre och bättre och mer noggranna. Däremot skulle vi önska att myndigheten inte skulle titta bakåt på redan färdiga och godkända redovisningar. Istället borde man arbeta utifrån en framåtsyftande förbättringspotential vilket också är grundtanken i systemet, säger Karin Comstedt-Webb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet