I klippet förklaras kortfattat vad målet handlar om. Foto: SVT/Google Maps

Cementas fortsatta kalkbrytning prövas av domstol igen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan hålls förhandlingar i Mark- och miljööverdomstolen i Visby. Målet gäller Cementas fortsatta brytning de kommande 20 åren i företagets två kalkbrott.

Sedan länge bryter Cementa kalk i två kalkbrott på Gotland: Västra brottet och Filehajdar. Företagets nuvarande täkttillstånd håller dock på att gå ut. Man har därför ansökt om att få fortsätta – samt utöka brytningen – till år 2041.

Oklart hur vattnet påverkas

I januari i år gav den första instansen, Mark- och miljödomstolen, Cementa det önskade tillståndet.

Kampen om kalket på Gotland

– Utifrån de omfattande utredningar och undersökningar som gjorts, har domstolen bedömt att det inte kommer att uppstå någon otillåten påverkan på omgivande natur, sade rättens ordförande, rådmannen Björn Räftegård, i ett pressmeddelande den 17 januari.

Flera privatpersoner och myndigheter, däribland länsstyrelsen på Gotland och Naturvårdsverket, har överklagat domen. Som i liknande fall så handlar kritiken om vilken påverkan brytningen har på vattenförsörjningen i området, och hur intilliggande Natura 2000-områden påverkas.

I klippet nedan kommenterar Fred Grönwall, fabrikschef för Cementa i Slite, domen i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet