Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har haft alla tänkbara motgångar, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef på Nodra. Hör i videon hur Anders Karlsson tänker sig lösa returfrågan för tätortens ca hundratusen invånare. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Centrala Norrköping blir utan återvinningscentral

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Norrköpings nya moderna återvinningsanläggning inte blir färdig förrän 2023 stängs nu den stora Returpunkten i stan. Centralorten blir nu utan återvinningscentral från den 11 juli.

Marken där nuvarande Returpunkten står, är för längesen reserverad för utvecklingen av buss- och spårvagnsverkstaden i området, och kommunens försök att hitta en tillfälliga ersättning har misslyckats.

– Vi måste hitta en plats som ska fungera för trafikflöden, placering i staden, detaljplaner, storlek, störning för omgivningen, markförhållanden med mera, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef för avfall på Nodra.

”Haft alla motgångar”

Kommunens två bästa alternativ för en tillfällig Returpunkt, längs Lindövägen respektive Fiskebyvägen, har slagit slint.

– Vi har haft alla motgångar, förgiftad mark, överklaganden av vår bygglovsansökan och tyvärr har vi även stött på fornlämningar som behöver bli undersökta.

Kommunen planerar nu att utöka öppettiderna och öka bemanningen på övriga Returpunkter i Åby, Skärblacka, Krokek och Östra Husby och att även göra anläggningen i Åby något större.

Hur Anders Karlsson tänker sig lösa återvinningshanteringen för tätortens cirka hundratusen invånare hör du i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet