Chatt: Hur vill du att skärgården ska hållas levande?

Uppdaterad
Publicerad

Söderköpings kommun vill göra om en gammal försvarsanläggning på Bergön i S:t Annas Skärgård i Östergötland. Planen är att ge utrymme för arbetstillfällen och bostäder med närhet till naturen.

Men det finns naturvårdsintressenter som inte tycker det är en god idé.

Hur tycker du den svenska skärgården ska hållas levande? Dela med dig i vår chatt.

Hur tycker du att skärgården ska hållas levande?

Roger Johansson • Det är ingen mänsklig rättighet att kunna få bo strandnära. Stockholms skärgård är ju helt sönderbyggd och förstörd och vi måste vara mer rädd om våra skärgårdar. Vi måste tänka att även framtida generationer ska kunna få njuta av naturen. Börjar vi tumma på den skyddande lagstiftningen så kommer exploateringen av naturvärden accelerera kvadratiskt och sedan går det inte backa. Sätt ned foten medans tid är!

Rogga • Strandskyddet bör utökas med tanke på klimatkrisen, isarna smälter vilket gör att översvämningarna kommer öka. Tänk längre än 1-2 generationer framåt!

Janzon • Folk måste aktiveras när dom kommer ut i skärgården

Yvonne A-Pettersson • Det måste finnas regionansvar för kollektiv båttrafik mellan skärgårdens bebodda öar och fastlandet.

Anders Jansson • Skärgården har varit bebodd sen inlandsisen. Bejaka fortsatt boende.

Lotten Hjelm ordf. Skärgårdarnas Riksförbund • Det viktigaste är att den bofasta befolkningen kan bo och jobba i harmoni med naturen och då krävs det besöksmål, kommunikation och infrastruktur där skola och förskola spelar en stor roll. I Stockholmsskärgård kämpas det med nedläggningshot av ett flertal ö-skolor vilket är förödande för en levande Skärgård.

Marita Jonsson • Ta död på skarven. Inte är skarven mer värd än våra fiskar och sjöfåglar.Fridlys aborren med kompisar ngr år så de kan föröka sig.
Tillåt mer bebyggelse vilket genererar i arbetstillfällen för lokala företag.

Conny Ljung • Kommuner kan underlätta massor, i Valdermarsvik t. ex. så är dom enda i hela kommunen som måste betala boendeparkering just skärgårdsbor?

Boel Holgersson • Det viktigaste för en levande skärgård är att det bor och arbetar människor i alla åldrar där. Skola och förskola är viktigt för barnfamiljerna.

Jonas Persson • Låt naturen leva i skärgården, inte människan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.