Foto: TT

Chatt med IS – åklagarens bevis mot 17-årig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flicka från Linköping som greps i Österrike misstänkt för terrorbrott chattade med personer kopplade till Islamiska staten, IS. Chattloggar i flickans telefon är åklagarens främsta bevis, uppger Ekot i Sveriges Radio.

17-åringen greps i Österrike i december sedan hennes föräldrar i Sverige slagit larm om att flickan radikaliserats och lämnat Sverige.

Hon greps på tågstationen i Wien och åtalades misstänkt för att ha planerat att ansluta sig till IS, ett brott som kan ge flera års fängelse i Österrike.

17-åring misstänkt för IS-resa

”Kommunicerade med IS”

Enligt flickans advokat, Wolfgang Blaschitz, som Ekot har talat med, är chattloggar i flickans mobiltelefon åklagarens viktigaste bevis. De ska, enligt åklagaren, visa att flickan kommunicerat med personer kopplade till IS. 

– Men det är inte tillräckligt bevisning för att slå fast att hon är medlem i en kriminell organisation, säger hennes advokat, Wolfgang Blaschitz, till Ekot.

Ses som brottsoffer i svensk utredning

Flickan, nekar själv till brott, och är oförstående till anklagelserna. I Sverige är terrorresor ännu inte ett brott, men skärpt lagstiftning är på gång.

I Sverige pågår en parallel utredning om den 17-åriga flickan. I den är 17-åringen inte misstänkt utan i stället betraktad som brottsoffer. Rubriceringen på den svenska utredningen är människohandel för krigstjänst, alltså att flickan ska ha tvingats resa till IS.

Den österrikiska rättegången är planerad först till den 25 februari, och flickan mår enligt advokaten under omständigheterna bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring misstänkt för IS-resa

Mer i ämnet