Regionchefen bekräftar: ”Vi valde mellan två onda ting”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen fick personal på demensboendet Skogsgården i Motala jobba – trots positivt covid-test.

– Vi valde mellan två onda ting, säger Gertrud Öjetoft till SVT Nyheter Öst.

Under onsdagen rapporterade tidningen Aftonbladet att anställda på demensboendet Skogsgården i Motala kallats in för att jobba – trots bekräftad covid-smitta. Boendet drivs av bolaget Vardaga och regionchefen, Gertrud Öjetoft, säger att det inte var var ett lätt beslut att fatta.

– Vi valde mellan två onda ting där vi ansåg att det var bättre att låta en positivt testad, som var symptomfri, fortsätta jobba som hon gjort dagen innan och hon jobbade bara med personer som bar på smittan, säger Gertrud Öjetoft.

Motala

Ansträngd situation

Bakgrunden till beslutet är den ansträngda personalsituationen.

– Vi har smitta på Skogsgården både hos boende och personal. Det är ansträngt ur bemanningssynpunkt, säger hon till SVT Nyheter Öst.

I klippet berättar hon hur bolaget arbetar för att inte behöva ställas inför samma dilemma igen.

Kommer Motala kommun att agera efter uppgifterna om att en covid-smittad person har arbetat på ett privat demensboende i Motala?

– Det här är ett privat företag som har ansvar för att bedriva verksamhet. Vi har bett företaget om en handlingsanalys för att se om det har gett några konsekvenser för dem som bor där. Vi vill också se vilken kontakt företaget har haft med smittskydd i Östergötland och vilken bedömning som har gjorts där, säger Pernilla Thunander, socialdirektör i Motala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet